Vacanță cu miros de cai

Vacanța de vară este cea mai frumoasă perioadă din viețile noastre. Fie că avem 5, 10, 15 sau 20 de ani, sentimentul „vacanței de vară” este unul împlinitor și fascinant. Este acea perioadă de 3 luni în care facem excursii, petrecem timp cu bunicii, verișorii, trăim experiențe diverse: de fericire sau chiar de tristețe, dar simțim că TRĂIM.

Cât ai clipi, mulți dintre noi devin părinți și vrem să le oferim copiilor noștri experiențe cât mai diverse, să experimenteze și mai mult decât am făcut-o noi. Sau poate suntem cazul fericit în care bunicii încă mai pot avea grijă de copii, sau avem frați/ surori/ prieteni cu care reușim să stabilim un program care să-i ajute și pe copii, dar și pe noi, adulții. 

Dacă nici așa nu reușim, avem la dispoziție o varietate largă de programe de vară, de la tabere de programare, la cercetași sau tabere de creație și artă. Găsim orice și ce bine e că putem să avem atât de multe posibilități, să îi putem lăsa pe oamenii mici să guste din cât mai multe activități, pentru a ști ce le place atunci când vor deveni oameni mari.

Centrul de echitație Napoca Sport Horse este un loc unde poți veni în orice anotimp și în orice zi, fie vacanță sau școală. Suntem mereu deschiși să primim oameni mici și mari să învețe tainele echitației și a îngrijirii cailor, dar vara e specială și la noi.

În perioada verii organizăm tabere de echitație, unde primim grupuri de câte 10 copii, care timp de 5 zile trăiesc lângă pădure, respiră aer curat, cu iz de grajd 😄, îngrijesc caii, învață despre cai, călărie, ei înșiși și ceilalți.

În timpul taberelor cursanții centrului au posibilitatea de a cunoaște mai bine caii, de a interacționa mai mult cu instructorii și întreg personalul, de a aprofunda relația cu oamenii și locul în care vin săptămânal la cursuri, astfel crescând încrederea în cei din jur și în animalele cu care lucrează.

Avem și situații în care copiii din tabără sunt din alte localități sau chiar din alte țări. Ei au șansa de a vedea un altfel de stil de lucru, de a crea noi legături și noi prietenii.

Ce facem în tabere? Pe scurt: alergăm cu pletele în vânt. Varianta lungă de răspuns: în taberele de vară copiii petrec timp în natură, alături de caii centrului și învață despre bazele echitației: cunoașterea și îngrijirea calului, siguranța călărețului. Ei au antrenamente zilnice, atât dimineața, cât și după masa, fiecare conform nivelului de cunoaștere. Unii exersează la chinga de voltije, alții fac primii pași cu dârlogii în mână, alții o iau la trap sau chiar la galop, pe când alții deja învață săriturile peste obstacole. Pe lângă aceste cursuri teoretice și practice, copiii învață cum să scoată caii din boxe, cum să-i pregătească, curăță grajdul și hrănesc animalele. Avem și câțiva căței și pisici, care primesc cu drag afecțiune și oferă la rândul lor blândețe și iubire.

Cea mai îndrăgită activitate este însă, plimbarea pe dealuri și în pădure. Copiii abia așteaptă momentul în care vor simți cum vântul le mângâie obrazul, cum calul devine mai hotărât, cum ei trebuie să fie și mai încrezători în forțele lor, cum trebuie să-și adune curajul și să îmbrățișeze sentimentul de libertate care îi cuprinde. Sunt momentele acelea în care ei se pot simți mândrii de faptul că au fost perseverenți, și au dedicat timp și efort pentru a învăța să călărească. Deoarece ne dorim ca fiecare dintre noi să fie în siguranță, la plimbare pot participa doar cursanții care au mai multă experiență și pot controla caii și în afara manejului.

Atunci când avem situații în care unii copii nu pot participa la plimbările în natură, îi ajutăm să treacă peste frustrare, oferindu-le variante de activități și explicându-le cât de important este ca fiecare dintre noi să fie pregătit și în siguranță.

Focul de tabără și bezelele ameliorează supărările, așa că mai facem câte un foc de tabără, stăm la povești cu și despre cai și ne bucurăm de o atmosferă relaxantă și de un mediu terapeutic.

Vacanțele cu miros de cai și grajd sunt cele mai faine, așa că lăsați copii alături de noi și vor înțelege și  bunicii de ce pleacă mai repede spre casă.

SHARE THIS